Žroda, 26 listopada 2014
WSSE Krakˇw | Napisz do nas
 

┼╗ywno┼Ť─ç nie lubi upa┼é├│w, bakterie - jak najbardziej
W upa┼éy znacznie wzrasta prawdopodobie┼ästwo zatru─ç pokarmowych. Dlatego, robi─ůc zakupy w gor─ůce dni, trzeba bardziej zwraca─ç uwag─Ö na to - co si─Ö kupuje i w jakich warunkach te produkty s─ů w sklepie przechowywane. Nierzadkie s─ů bowiem przypadki kupienia zepsutej ┼╝ywno┼Ťci, nawet je┼Ťli dany artyku┼é - s─ůdz─ůc po terminie przydatno┼Ťci do spo┼╝ycia - powinien jeszcze d┼éugo by─ç ┼Ťwie┼╝y.
Najcz─Östszym powodem tego, ┼╝e ┼╝ywno┼Ť─ç trafia do nas ju┼╝ nadpsuta, jest przerwanie ┼éa┼äcucha ch┼éodniczego na kt├│rym┼Ť etapie drogi od producenta do nabywcy - a wi─Öc przez hurtownika, przewo┼║nika lub sprzedawc─Ö. Zdarza si─Ö, ┼╝e otwieramy np. serek homogenizowany czy jogurt zaraz po kupieniu (a wyj─Öli┼Ťmy go ze sklepowej lady ch┼éodniczej) i pod wieczkiem znajdujemy zielony ko┼╝uszek ple┼Ťni. C├│┼╝ bowiem z tego, ┼╝e sklep przechowywa┼é go jak nale┼╝y, skoro np. dostawca m├│g┼é go przywie┼║─ç w zwyk┼éym samochodzie, zamiast w ch┼éodni lub u hurtownika nabia┼é pozostawa┼é przez jaki┼Ť czas w zbyt wysokiej temperaturze.
Wszystkie kupowane przez nas produkty musz─ů by─ç pierwszej ┼Ťwie┼╝o┼Ťci, bo w wysokiej temperaturze jedzenie du┼╝o pr─Ödzej si─Ö psuje. W dogodnych warunkach szybciej rozwijaj─ů si─Ö bakterie, wi─Öc pieczywo ple┼Ťnieje, twarogi kwa┼Ťniej─ů, sa┼éatki psuj─ů si─Ö, w nadtopionych lodach w zastraszaj─ůcym tempie mno┼╝─ů si─Ö gronkowce czy salmonella. Nawet w wodzie mineralnej, je┼Ťli butelki sta┼éy w sklepie na s┼éo┼äcu, mo┼╝e rozwin─ů─ç si─Ö zbyt du┼╝a ilo┼Ť─ç niebezpiecznych bakterii coli i shigelli.
W upa┼é zwi─Öksza si─Ö ryzyko nabycia zepsutego mi─Ösa czy nabia┼éu, zw┼éaszcza je┼Ťli nie by┼éy przechowywane wcze┼Ťniej w odpowiednio niskiej temperaturze. Lepiej wi─Öc unika─ç tych punkt├│w handlowych (np. na placach targowych), gdzie produkty te nie s─ů ca┼éy czas przetrzymywane w ladzie ch┼éodniczej, a niekiedy wr─Öcz, le┼╝─ůc par─Ö godzin tu┼╝ przy szybie kiosku, s─ů nara┼╝one na dzia┼éanie promieni s┼éonecznych. W takich warunkach ┼╝ywno┼Ť─ç - mimo ┼╝e jej wygl─ůd mo┼╝e pozostawa─ç bez zmian - zmienia si─Ö w gro┼║n─ů bomb─Ö bakteriologiczn─ů. W mi─Ösie np. mno┼╝─ů si─Ö zarazki botuliny jadu kie┼ébasianego oraz gronkowca. A je┼Ťli jest to gronkowiec z┼éocisty - zaczyna produkowa─ç gro┼║n─ů enterotoksyn─Ö. Specjali┼Ťci do spraw ┼╝ywienia przestrzegaj─ů, ┼╝e w przypadku mi─Ösa czy nabia┼éu wystarczy czasem zaledwie p├│┼égodzinne le┼╝enie w nas┼éonecznionym miejscu, przy temp. powy┼╝ej 25 stopni, aby bakterie tak si─Ö w nich namno┼╝y┼éy, ┼╝e mog─ů powa┼╝nie zagrozi─ç zdrowiu. Zreszt─ů innym artyku┼éom spo┼╝ywczym r├│wnie┼╝ intensywne promienie s┼éoneczne szkodz─ů. Wydawa─ç by si─Ö mog┼éo, ┼╝e nie dotyczy to warzyw i owoc├│w. Tymczasem pod wp┼éywem gor─ůca rozwijaj─ů si─Ö w nich bakterie gnilne, mog─ůce doprowadzi─ç do ci─Ö┼╝kiego zatrucia.
Nie m├│wi─ůc ju┼╝ o tym, ┼╝e wi─Ökszo┼Ť─ç produkt├│w pozostawiona na s┼éo┼äcu czy w zbyt wysokiej temperaturze traci swoje warto┼Ťci od┼╝ywcze. Na etykietach konserw mi─Ösnych mo┼╝na znale┼║─ç informacj─Ö, ┼╝e powinny by─ç one przechowywane w temperaturze nie wy┼╝szej ni┼╝ 18 stopni, na butelkach z olejem, ┼╝e „w ch┼éodnym i ciemnym miejscu“. Tymczasem produkty te cz─Östo wystawiane s─ů w witrynach, gdzie latem nie jest ani ch┼éodno, ani ciemno. Problemu wystaw nie rozwi─ůza┼éoby wybieranie samych produkt├│w nie zawieraj─ůcych t┼éuszczu - sypkich itp., gdy┼╝ nawet na opakowaniu galaretki w proszku czytamy, ┼╝e nale┼╝y j─ů przechowywa─ç „w
miejscu suchym i ch┼éodnym“.
Ale trzeba uwa┼╝a─ç nie tylko na artyku┼éy ┼╝ywno┼Ťciowe z plac├│w targowych czy witryn sklepowych (te ostatnie - nawet gdy zosta┼éy ju┼╝ podmienione w witrynie i wr├│ci┼éy na swoj─ů p├│┼ék─Ö - pozna─ç zwykle po nieco wyblak┼éych etykietach), lecz r├│wnie┼╝ te z hipermarket├│w, gdzie w upa┼éy nadple┼Ťnia┼ée artyku┼éy nie nale┼╝─ů do rzadko┼Ťci. Ple┼Ť┼ä lubi bowiem wysok─ů temperatur─Ö i wilgo─ç, ma wi─Öc dobre warunki do rozwoju - zw┼éaszcza pod foli─ů. Zdarza si─Ö wi─Öc, ┼╝e plamki ple┼Ťni pojawiaj─ů si─Ö nie tylko na foliowanym chlebie czy s┼éodkich wypiekach, ale r├│wnie┼╝ innych towarach, kt├│rych jednostkowe opakowania s─ů zafoliowane w tzw. zgrzewkach. Dotyczy─ç to mo┼╝e np. karton├│w z sokami owocowymi, a nawet... jajek. Tym bardziej, je┼Ťli przed trafieniem na hal─Ö sprzeda┼╝y towary te le┼╝a┼éy na zewn─ůtrz, pod wiat─ů,
gdzie wilgo─ç mia┼éa do nich ┼éatwy dost─Öp.
By unikn─ů─ç przykrych sensacji ┼╝o┼é─ůdkowych, spowodowanych przez nadpsute w upale produkty, warto wi─Öc podczas robienia zakup├│w przestrzega─ç poni┼╝szych zasad:

  • nie kupowa─ç artyku┼é├│w spo┼╝ywczych le┼╝─ůcych w sklepie na s┼éo┼äcu, np. eksponowanych w witrynie sklepowej, gdzie temperatura cz─Östo przekracza 50o C;

  • zaopatrywa─ç si─Ö w ┼╝ywno┼Ť─ç - zw┼éaszcza t─Ö, kt├│ra nie jest hermetycznie pakowana - jedynie tam, gdzie zapewnione s─ů odpowiednie warunki higieniczne;

  • wystrzega─ç si─Ö jedzenia z niepewnego ┼║r├│d┼éa, a zw┼éaszcza budz─ůcych podejrzenie lod├│w, potraw zawieraj─ůcych surowe jajka, sa┼éatek jarzynowych nie pierwszej ┼Ťwie┼╝o┼Ťci, ciastek z kremem itp.;

  • zdecydowanie zrezygnowa─ç z kupowania towar├│w przecenionych ze wzgl─Ödu na uszkodzone opakowanie (nigdy w├│wczas nie ma si─Ö gwarancji, czy towar wewn─ůtrz nie zosta┼é zanieczyszczony), a decyduj─ůc si─Ö jednak na kupno przecenionych artyku┼é├│w spo┼╝ywczych - sprawdza─ç zawsze dat─Ö przydatno┼Ťci do spo┼╝ycia;

  • nie kupowa─ç owoc├│w uszkodzonych, nadple┼Ťnia┼éych lub z odci─Öt─ů nadpsut─ů cz─Ö┼Ťci─ů, gdy┼╝ toksyczne substancje i tak zd─ů┼╝y┼éy ju┼╝ wnikn─ů─ç do wn─Ötrza owocu;

  • zaopatruj─ůc si─Ö w du┼╝ych marketach, gdzie robienie zakup├│w trwa niekiedy nawet par─Ö godzin, mro┼╝onki wsadza─ç do w├│zka na samym ko┼äcu, tu┼╝ przed skierowaniem si─Ö do kasy. Najlepiej przewozi─ç je nast─Öpnie w specjalnych torbach foliowych z izolacj─ů termiczn─ů, gwarantuj─ůcych utrzymanie temperatury umieszczonych w nich produkt├│w przez mniej wi─Öcej godzin─Ö.
    pami─Ötajmy, ┼╝e rozmro┼╝onych produkt├│w nigdy nie wolno zamra┼╝a─ç ponownie.

  • z zamra┼╝arki lepiej nie bra─ç lu┼║no rzuconych towar├│w z g├│rnej warstwy, lecz z tej ni┼╝szej, gdy┼╝ zdarza si─Ö, ┼╝e te na samym wierzchu sp─Ödzi┼éy sporo czasu w cieple, bo np. kto┼Ť si─Ö rozmy┼Ťli┼é i zostawi┼é towar przy kasie czy na innej p├│┼éce, a dopiero p├│┼║niej jedna z ekspedientek znalaz┼éa go i wsadzi┼éa z powrotem do zamra┼╝arki.

  • r├│wnie┼╝ u siebie w domu warto zwraca─ç baczniejsz─ů uwag─Ö, czy wszystkie produkty lub dania wymagaj─ůce niskiej temperatury trafiaj─ů do lod├│wki od razu po kupieniu lub ugotowaniu i wystygni─Öciu. Czasem - zw┼éaszcza w dzie┼ä nie tylko upalny, ale tak┼╝e burzowy - wystarczy pozostawi─ç na kuchence garnek z zup─ů raptem na par─Ö godzin, by jego zawarto┼Ť─ç si─Ö zepsu┼éa.

  • szczeg├│ln─ů ostro┼╝no┼Ť─ç warto zachowa─ç, kupuj─ůc w upa┼é lody. I nie chodzi tu tylko o to, ┼╝e w takie dni, gdy nasz organizm jest nagrzany, zjedzenie zimnego przysmaku mo┼╝e si─Ö sko┼äczy─ç zapaleniem gard┼éa. Znacznie gro┼║niejsze s─ů bakterie, kt├│re - podobnie jak my - r├│wnie┼╝ bardzo lubi─ů lody. Ten produkt bowiem, kt├│rego podstawowe sk┼éadniki to mleko i cukier, jest doskona┼é─ů po┼╝ywk─ů dla bakterii. Dlatego tak wa┼╝na jest higiena przy produkcji i sprzeda┼╝y lod├│w oraz zapewnienie nieprzerwanego procesu zamra┼╝ania, gdy┼╝ w raz rozmro┼╝onych zarazki mno┼╝─ů si─Ö bardzo szybko. A poniewa┼╝ niska temperatura ich nie zabija - w zimnym smako┼éyku, rozmro┼╝onym i ponownie zamro┼╝onym mog─ů wyst─Öpowa─ç w ilo┼Ťci niebezpiecznej dla zdrowia. Przed zakupem powinno si─Ö wi─Öc zawsze dok┼éadnie obejrze─ç opakowania z lodami; warto te┼╝ sprawdzi─ç temperatur─Ö w zamra┼╝arce (powinna wynosi─ç co najmniej -18 stopni). Na pojemnikach z lodami nie powinno nigdy by─ç warstewki lodu, ┼Ťwiadcz─ůcej o tym, ┼╝e produkt by┼é przetrzymywany w zbyt wysokiej temperaturze. Gdy kupujemy lody na sztuki, w folii - na patyku b─ůd┼║ w andrucie - dobrze jest sprawdzi─ç, czy opakowanie jest szczelne.
    Spragnieni och┼éody klienci nie zwracaj─ů zazwyczaj uwagi na to, w jakich warunkach lody s─ů sprzedawane, tak┼╝e te w cukierniach - na ga┼éki, w waflu. Mimo wymogu , by lody w waflu podawa─ç klientowi przez papierow─ů serwetk─Ö lub za pomoc─ů specjalnego metalowego uchwytu, cz─Ö┼Ť─ç sprzedawc├│w podaje wafel go┼é─ů r─Ök─ů, kt├│r─ů chwil─Ö wcze┼Ťniej przyjmowa┼éa pieni─ůdze od klienta. To, ┼╝e na monetach i banknotach a┼╝ roi si─Ö od bakterii, r├│wnie┼╝ chorobotw├│rczych jako┼Ť ma┼éo kto sobie u┼Ťwiadamia. Podobnie ma┼éo komu przeszkadza, ┼╝e sprzedawczyni macza ga┼ékownic─Ö do nak┼éadania w wodzie chyba od paru godzin niezmienianej, ju┼╝ prawie g─Östej od rozpuszczonych w niej lod├│w, a wi─Öc prawdopodobnie pe┼énej bakterii...


Źródło:Dziennik Polski | 21.5.2011 | autor: (WES)
 
© 2004 Wojewˇdzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Krakowie